Ouders

Kinderpsycholoog Arnhem - Kindertherapeut Grace Meurkes

Integratieve Kindertherapie & Jeugdtherapie

(omwille van de leesbaarheid hebben wij ervoor gekozen alleen het kind te noemen. Daar waar ‘kind’ staat wordt ook ‘jongere’ bedoeld.)

De therapie is ontwikkeld door de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, voor kinderen vanaf 4 jaar tot jongeren van ongeveer 18 jaar. De therapie richt zich op de “binnenwereld“ van het kind, de relatie binnen het gezin en de relaties met de “buitenwereld”, zoals school, vrienden en vriendinnen.

De therapie wordt integratief genoemd omdat de klacht vanuit verschillende invalshoeken wordt geanalyseerd: Ik ga na hoe de balans is tussen draaglast en draagkracht van het kind ten aanzien van de klacht, of er lichamelijke problemen zijn.

Daarnaast kijk ik of het gezinssysteem een rol in de klacht speelt en of er sprake is van onverwerkte gebeurtenissen in het verleden. Ook kan de klacht veroorzaakt worden door inadequaat gedrag van het kind.

Behandelplan op maat

Hiervan uitgaande wordt er een op maat gemaakt behandelplan voor het kind geformuleerd. Deze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat het kind centraal blijft staan en niet hoeft te voldoen aan de visie of een methodiek van de therapeut.

Door middel van Integratieve Kindertherapie & Jeugdtherapie leren kinderen onder meer:

  • verantwoordelijkheid nemen
  • zichzelf accepteren en waarderen
  • keuzes maken
  • gevoelens uiten
  • zelfbeheersing
  • bewustwording
  • begrip hebben voor zichzelf en anderen
  • gebruik maken van eigen hulpbronnen en creativiteit

Werkwijze therapie

De therapie start met een intakegesprek zonder het kind, liefst met beide ouders of verzorgers. In dit gesprek vertelt u uw ervaringen met uw kind.

Tijdens de eerste vijf sessies onderzoek ik de klacht die uw kind ervaart en de mogelijkheden die het heeft om met de klacht om te gaan. Na vijf sessies met uw kind vindt een oudergesprek plaats waarin de diagnose en het behandelplan wordt besproken. In volgende oudergesprekken bespreken we de ervaringen na aanleiding van de therapie. Ook bespreken we hoe u het proces van het kind zo goed mogelijk kunt ondersteunen.

Kinderen hebben zelf een groot aandeel in de therapie. Ze worden geactiveerd en gestimuleerd om een actieve positie in te nemen en zoveel mogelijk zelf het probleem aan te pakken.

In de praktijk zoek ik samen met het kind naar de juiste vorm van communicatie en sluit door middel van onder meer visualisaties en rollenspellen aan bij de belevingswereld van het kind. Spelenderwijs laat ik het kind ervaren wat er aan de hand is en ondersteun ik het kind in het vinden van passende oplossingen.

Kinderen kunnen kiezen uit verschillende activiteiten zoals verkleden, knutselen, tekenen, bouwen met lego, spelen met auto’s, poppen, knuffels, boksen, zwaardvechten, spelletjes doen en nog veel meer. Er zijn kinderen die alleen willen praten, en dat kan natuurlijk ook. Het kind bepaalt wat we gaan doen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken, neem dan even contact met mij op.

Grace
Kindertherapie Arnhem

Neem contact op
Kinderpsycholoog Arnhem voor integratieve kindertherapie, integratieve jongerentherapie en ouderbegeleiding in de regio Arnhem, Oosterbeek, Renkum, Heteren, Wageningen, Bennekom, Rhenen, Ede, Elst, Bemmel, Huissen, Westervoort, Huizen, Velp, Rheden. Je bent welkom. Je bent welkom.